Pilihan utama untuk membeli saham Apple kepada individu adalah membeli melalui broker dalam talian. Memandangkan kertas kerja kini berlaku terutamanya melalui internet, tidak perlu mencari broker dengan pejabat di bandar anda atau di negara anda.

Tiga kualiti penting broker yang perlu diambil kira apabila memilih:

Broker mesti memberi akses kepada perdagangan di Bursa Saham di mana saham Apple didagangkan. Sebahagian besar jumlah dagangan AAPL jatuh pada bursa Nasdaq. Beberapa saham Syarikat juga telah disenaraikan dan disenaraikan di platform lain, seperti Bursa Saham London, Bursa Saham Berlin, Borsa Italia.

Broker mesti dilesenkan. Kehadiran pengawal selia yang berwibawa akan memastikan perlindungan hak harta dan kehadiran penimbang tara yang adil sekiranya berlaku pertikaian. Pengawal selia seperti Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS( SEC), pihak berkuasa Kelakuan Kewangan UK (FCA), serta pengawal selia saham dari Eropah Barat, Switzerland dan Australia menikmati kuasa terbesar di dunia.

Bagi sesetengah pelabur, ia juga penting untuk mempunyai pilihan saham Apple dalam senarai instrumen perdagangan broker, dengan bantuan risiko yang boleh diuruskan dengan lebih berkesan.

Antara broker antarabangsa terbesar dengan permit kediaman di Amerika Syarikat, Broker Interaktif, TD Ameritrade, TradeStation, Fidelity memenuhi kriteria di atas. Antara Syarikat Eropah ialah Saxo Bank, Degiro. Secara keseluruhan, anda boleh menjaringkan 2-3 dozen pilihan yang baik.

 

Selepas anda memutuskan broker, anda perlu melalui beberapa langkah lagi untuk membeli saham Apple:

Hantar permohonan untuk membuka akaun dagangan di laman web broker. Bersedia bahawa anda perlu mengisi profil yang cukup terperinci dengan data peribadi. Broker yang paling serius berminat dengan kewarganegaraan, pengalaman pelaburan pelanggan, sumber pendapatan, keadaan kewangan umum. Sekiranya jumlah pelaburan cukup besar, broker mungkin perlu mengesahkan sumber pendapatan.

Hantar salinan kad pengenalan yang diimbas dan dokumen lain yang diminta. Ia biasanya mengambil masa 1 hingga 5 hari bekerja untuk mengesahkan data.

Selepas semua cek dan membuka akaun, anda hanya perlu menambah dan mula melabur.